Reclama


Romania Oficial!


Cei 2 polițiști din Galați, ”sancționați” în cazul minorei. Ce au descoperit procurorii

Poliţiştii de la Galaţi, care au şocat o ţară întreagă prin nepăsarea lor, după ce nu au coborât din maşina să vadă ce a păţit o fetiţă plină de sânge, au fost sancţionaţi.

De acum vor merge în patrulare pe jos, nu cu maşina.

Este vorba despre o măsură luată de comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi pe perioada cercetării disciplinare, care continuă în cazul celor doi agenţi. Ei urmează să fie audiaţi de colegii lor, iar măsurile pot pleca de la mustrare şi pot ajunge până la concedierea lor din Poliţie.

În acelaşi timp, preşedintele CJ Galaţi a anunţat marți că l-a demis pe directorul adjunct al DGASPC Galaţi, Ciprian Groza, cela care a dat luni declaraţii cu privire la cazul minorei de 14 ani. Ceea ce i s-a reproşat în primul rând a fost lipsa de empatie, într-o situaţie în care instituţia ar fi trebuit să o protejeze, înainte de toate, pe fetiţă.

Marți dimineaţă au făcut declaraţii şi reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi care au spus că în această fază a anchetei nu iau în considerare infracţiunea de viol. A fost deschis un dosar penal pentru sex cu un minor, însă, potrivit legii, dacă diferenţa de vârstă dintre cei doi este mai mică de 3 ani, fapta rămâne nepedepsită.

Citeste continuarea articolului in partea de jos.ReclamaLoading...


ReclamaCe au descoperit procurorii

 

Procurorii au aflat că faţă de 14 ani a plecat din centrul de plasament împreună cu verişoara ei. Amândouă au mers într-o casă care aparţine familiei prietenului ei, pe care îl cunoştea de aproximativ 3 luni. După câteva ore a fost văzută pe strada plină de sânge.

Proc. Traian Laurenţiu Iancu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi: ”Într-o cameră au întreţinut un raport sexual normal. Din cercetări a rezultat că, la momentul respectiv, în imobil, într-o cameră alăturată, se aflau atât verişoara persoanei vătămate, cât şi o rudă a minorului cercetat. Până la acest moment nu au rezultat probe care să conducă la suspiciunea rezonabilă că raportul sexual a avut loc prin constrângere.”

Rudele adolescentului de 15 ani – cercetat acum pentru infracţiunea de act sexual cu un minor – spun că nu au ştiut despre relaţia dintre cei doi.

Oricum, Codul Penal prevede ca minorul de 15 ani nu va fi pedepsit în niciun fel, în acest caz.

Proc. Traian Laurenţiu Iancu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi: “Dacă diferenţa de vârstă dintre persoana cu care s-a întreţinut actul sexual şi autor nu este mai mare de trei ani, fapta nu se pedepseşte. Este o cauză de nepedepsire.”

Procurorii vor cere însă expertize psihiatrice în cazul ambilor minori pentru a afla gradul de dezvoltare psiho-emotionala şi dacă aveau discernământ. Între timp, cad capete, pentru modul în care autorităţile au gestionat acest caz. Directorul executiv al Direcţiei pentru Protecţia Copilului a fost demis.

Ciprian Groza, fost director adj. DGASPC Galaţi: “Nu, nu a agresat-o. Din ce avem la ora actuală şi din relatările ei, pentru că ea deja a fost interogată, s-a discutat cu ea, mă rog, a fost consiliata psihologic, ea susţine că e prietenul ei, că îl iubeşte şi că spera să nu aibă nimic de suferit.”

Costel Fotea, preşedinte CJ Galaţi: “Este o declaraţie revoltătoare, este o declaraţie inacceptabilă şi nu o să accept aşa ceva, niciodată. În primul rând este vorba despre empatie şi nu ne dăm cu presupusul.”

În acest scandal s-au implicat şi ONG-urile, care au anunţat că vor face plângeri penale împotriva poliţiştilor acuzaţi că ar fi asistat impasibili, în timp ce trecătorii îi rugau să sune la 112 pentru că fata să primească îngrijiri medicale.

Procurorii aşteaptă certificatul medicolegal pentru a lămuri pe deplin din ce cauză a intrat minoră de 14 ani în şoc hemoragic şi dacă încadrarea juridică a faptei va fi modificată sau nu.

Reclama